Tarımsal Üretim Değerleri

Dünya Çambalı Üretiminin Başkenti olan İlimiz, Ülkemiz tarımsal üretim potansiyeli bakımından; 

Deniz Kültür Balıkçılığı, Çam Balı, Balmumu ve Taze Börülce Üretiminde Birinci; Bal, Nar ve Barbunya Üretimiyle İkinci; Badem, Turunç, Yulaf, Susam, Sakız Kabak, Sofralık Domates ve Kuru Börülce, Yağlık Zeytin, Avokado da Üçüncü sıradadır. Keçiboynuzu, Limon, Marul, Yeni Dünya Pazı, Roka, Mandalina ve Portakal üretiminde Ülke sıralamasında ilk beşin içinde yer almaktayız. 

Bu ürünlerin üretimi  ve kalite değerlerinin artırılması yönündeki çalışmalarımız gerek ülkemiz iç tüketiminin yanı sıra ihracat şanslarının yüksek olması ve ihracatlarının her yıl artıyor olması nedeni ile ülke ekonomisine önemli katkılar sağlamaktadır. 

Yaş Meyve Sebze ve Süs Bitkileri ile kekik üretiminde 2015 yılında 200.240 ton Ürün İhracatı gerçekleşmiştir. 2016 yılında ise bu rakam 159.204 ton olmuştur.

Her yıl artarak gerçekleşen Su ürünleri ihracatı ise 2015 yılında 40.751 ton iken 2016 yılında bu rakam 47.587 ton olarak gerçekleşmiştir.


Bitkisel Üretim

Tarla Ürünleri:

ÜRÜNLER

2014

(Ton)

2015

(Ton)

2016

(Ton)

Ülke %

2017 Tahmini

(Ton)

SUSAM2.4322.6282.90314.183.232
MISIR (SİLAJLIK)403.993603.098449.0833.06498.720
TÜTÜN1.3061.6681.2812.21.654
MISIR (Dane)35.02440.03717.0520.6023.248
BUĞDAY99.475103.194100.4750.45132.133
ARPA 23.70329.38420.4730.3623.002
PAMUK (Kütlü)1.8841.6701.5280.081.530

Sebze Üretimi Miktarları:
ÜRÜNLER

2014

(Ton)

2015

(Ton)

2016

(Ton)

Ülke Üretimi

%

2017 Tahmini

(Ton)

Börülce6.8336.2006.228%346.407
Domates594.281596.286658.917%6,6647.471
Fasulye23.44618.90821.646%421.975
Patlıcan47.98233.20335.641%4,735.462
Hıyar47.67656.35462.079%3,360.666
Karpuz99.03999.043102.619%2,296.026
Kavun22.16320.63622.259%1,1321.537
Biber 10.56110.66510.515%0,410.557

Meyve Üretim Miktarları:

ÜRÜNLER

2014

(Ton)

2015

(Ton)

2016

(Ton)

Ülke üretimi %

2017 Tahmini

(Ton)

Portakal229.521230.842249.93012,70%258.712
Zeytin (yağlık)171.280186.867181.91912%237.269
Nar68.34765.74873.18316%82.911
Limon60.41154.55654.5008%70.655
Mandalina13.60112.62111.274%6.414.672
Zeytin (sofralık)9.6716.9888.7221,74%14.240
Elma10.74513.28312.4090,50%12.928
Şeftali7.3057.3767.1911,15%7.585
Üzüm7.5295.8535.8270,16%6.112
Badem5.7475.7265.2817,20%5.470
Ceviz4.1634.1363.8882,20%4.493
      
Örtüaltı Ürünleri
YILLAR2002 YILI2014 YILI2015 YILI2016 YILI2017 TAHMİNİ2016 YILI
ÜRÜN ADIEKİLEN ALAN DEKARÜRETİM TONEKİLEN ALAN DEKARÜRETİM TONEKİLEN ALAN DEKARÜRETİM TONEKİLEN ALAN DEKARÜRETİM TONEKİLEN ALAN DEKARÜRETİM TONÜLKE ÜRETİMİ SIRASIÜLKE ÜRETİMİ PAYI %
Domates 25.664274.29332.133468.66633.560468.01134.746521.72434.602521.181214,43%
Karpuz  6953.0407003.0906953.0407053.14070,43%
Hıyar 2.29130.3312.43331.2103.23340.0323.47346.2763.52346.97544,30%
Patlıcan2.73313.5823.84532.2241.40116.5681.45917.2161.54218.73645,91%
Kabak (Sakız)2571.2931.1575.7855.70528.5255.56528.1305.80629.636319,65%
Kavun6402.84015366816677617170617271660,42%
Fasulye (Taze)2943633.22212.8861.9027.6061.8027.2061.8627.446215,71%
Biber (Sivri)25887544166381484217342173130,41%
Marul (Göbekli)16442466246610137012245351,99%
Marul (Aysberg)KAYITYOK3001.2003501.4003001.2002501.050315,26%



İlimiz bitkisel üretim değeri 2016 yılında 2 milyar 459 milyon TL'dir.  

Hayvansal Üretim

İlimizin 2016 yılı Hayvansal Ürünler değeri 1 Milyar 626 milyon 820 bin TL, Su ürünleri üretim değeri 1 milyar 236 milyon 178 bin TL değerindedir.

İlimizde Büyükbaş ve Küçükbaş Hayvan İşletmesi sayısı 29.822 dir.  İlimiz 982.601 kovan varlığı ile ülkemiz toplam kovan varlığının yaklaşık %15'ine sahiptir. İlimizin % 64'ü ormanlarla kaplıdır. Bu ormanların % 30'u da çam balının hammaddesini sağlayan Çam Pamuklu Koşnili yani basraya ev sahipliği yapmaktadır. Dünyada üretilen çam balının %85 i, Ülkemizde üretilen çam balının % 90'i İlimizden sağlanmaktadır. Geçtiğimiz yıllarda bilinçsiz üretimden kaynaklanan kalıntı problemleri artık geride kalmış, denetim ve eğitim çalışmaları neticesinde üretimde kalite artmıştır. Yaklaşık 18 bin ton bal üretimi olan İlimizde arıcılarımız örgütlenmelerini tamamlayarak pazarlama problemlerini büyük ölçüde çözmüşlerdir.

Önemli bir gelir kaynağı olan ve insan beslenmesinde önemli yer olan arı yan ürünlerinin (polen, probolis, arı sütü ) üretiminde istenilen seviyeye gelmek için de gerekli eğitim ve teşvik çalışmalarımız devam etmektedir.

Dünya çam balı üretim merkezi olan İlimizde 2014 yılında Güney Ege Kalkınma Ajansının (GEKA) mali desteğiyle Arı Konaklama Noktalarının Sayısallaştırılması Projesi Hayata geçirildi. Gezginci arıcılarımızın konaklama sorunlarını çözmek ve ülkemiz genelinde yaygınlaştırılmasını sağlamak amacıyla Türkiye'de ilk olma özelliği taşıyan projemiz ile Muğla'da arı konaklama noktaları tespit edilmiş olup, arıcılık faaliyetleri web tabanlı bir sistemle yürütülmektedir.


Hayvan Varlığı

İlimizde 2017 yılı itibariyle 217.922 adet Sığır,  335.197 Keçi, 220.061 -Koyun,  982.601 Adet Arı Kovanı ve 733.755 Adet kanatlı hayvan mevcuttur. 

 

CİNSİ200220162017
TOPLAM SIĞIR SAYISI111.727208.849217.922
Kültür Irkı23.604144.817171.305
Melez60.78048.34932.217
Yerli27.34315.68371.305
KÜÇÜKBAŞ SAYISIKoyun140.735183.103220.061
Keçi84.379246.000335.197
TOPLAM225.114429.103555.258
KANATLI SAYISITOPLAM1.040.456771.057733.755
ARI KOVANI546.662982.601982.601


Hayvansal Üretim :


Ürün

2012

(Ton)

2013

(Ton)

2014

(Ton)

2015

(Ton)

2016

(Ton)

Süt320.000400.000380.000165,257177.533
Kırmızı et3.5008.9504.9645.5007.604
Beyaz et3.500500500265158
Yapağı801001007515
Kıl4555558015
Deri (adet) 65.00068.00074.00070.00035
Yumurta (adet)120.000.00042.000.00012.000.0009.800.000105.000.000
Bal16.98520.00021.00012.00015.875

Ülkemizde üretilen çam balının % 90'ı İlimizden sağlanmaktadır. Ortalama bal verimi 19.49 dur.

Su Ürünleri Üretimi

İlimizde, denizde su ürünleri yetiştiriciliğine ilk olarak 1982 yılında başlanılmış, fakat bu ilk çalışmalar başarılı olamamış, başarılı çalışmalar 1986 yılından sonra hızlı bir gelişme göstererek; Muğla ili su ürünleri yetiştiriciliğinde Türkiye'de gerek sayı, gerekse üretim miktarı açısından önemli bir noktaya gelmiştir.

Su ürünleri üretimi için önemli bir potansiyele sahip olan ve Deniz Kültür Balıkları üretiminde Türkiye'de birinci sırada yer alan İlimizde; deniz ve karadaki sularda Çipura, Levrek, Sarıağız, Minekop ve Alabalık yetiştiriciliği yapılmaktadır.

Projeli Su Ürünleri İşletmeleri ve Üretim​

Proje Türü

Projeli işletme Sayısı

(adet)

Projeli İşletmelerin Kapasitesi

(ton/yıl)

Üretimdeki İşletme Sayısı

(adet)

Üretimdeki İşletmelerin Proje Kapasitesi

(ton/yıl)

Ağ-kafes9588.9609488.060
Toprak Havuz1538.129,501357.720,00

Toprak Havuz

(Adaptasyon)

7

111.600.000

Adaptasyon

7111.600.000
Alabalık8114.610,507713.756,50
Sazan-Tilapia1200 ton/yıl1200 ton/yıl
Su Yosunu1460 ton/yıl1460 ton/yıl
Deniz Balıkları Kuluçkahanesi8325.500.000 adet/yıl8

325.500.000

adet/yıl Yavru balık


İlimiz Milas ilçesinde, belli bir bölgede son yıllarda açılan artezyenlerden sağlanan acı sularla toprak havuzlarda deniz balıkları yetiştiriciliği tesislerinde, 2017 yılının ilk 6 ayında toprak havuz balıkçılığı yapılan 135 adet işletme olup; yıllık kapasite yaklaşık 7.720,00 tondur.


Muğla İlinde Yıllar İtibari ile Su Ürünleri Üretim Miktarları

YILIÇİPURA-LEVREKALABALIKSARIAĞIZMİNEKOP
200317.250 ton6.500 ton------
200423.000 ton6.600 ton------
200530.400 ton7.200 ton------
200640.600 ton9.000 ton------
200755.000 ton11.000 ton------
200856.000 ton12.000 ton------
200950.500 ton12.000 ton------
201055.000 ton12.800 ton------
201157.196 ton14.000 ton------
201267.000 ton14.500 ton------
201363.500 ton13.900 ton600 Ton6 Ton
2014 68.500 ton15.500 ton2.530 ton1,5 ton
2015 71.500 ton15.500 ton1.923 ton17 ton
201673.000 ton16.500 ton1.816,50 ton19,67 ton

2017

(İlk 6 ay)

36.000 ton8.000 ton  


Çipura ve levrek üreticilerine sattıkları her kg başına 0,85 TL, Alabalıkta sattıkları her kg. başına 0,65 TL, Sarıağız ve Minekopta ise her kg başına 1,00 TL. destekleme yapılmakta olup 2008 yılında toplam 46.006.621,26 TL, 2009 yılında ise 50.404.578,41 TL, 2010 yılında 59.589.617,74 TL, 2011 yılında 64.315.483,94 TL., 2012 yılında 31.984.338,18 TL., 2013 yılında 27.178.552,52 TL. 2014 yılında 30.321.425,10 TL., 2015 yılında 30.299.507,97 TL. destekleme ödemesi yapılmıştır. 2016 yılı itibariyle çipura ve levrek balıklarına destekleme uygulaması kaldırılmış olup, yeni türler ile alabalık desteklemesi devam etmektedir.2016 yılında yeni türler ve alabalık için 3.792.511,60 TL. destekleme ödemesi yapılmıştır. 2017 yılı destekleme miktarları, icmal alınmadığından dolayı netlik kazanmamıştır.

Muğla'nın Balık Avcılığı Potansiyeli

1.479 km'lik kıyı şeridiyle Türkiye kıyılarının (8333 km) yedide birine sahip olan Muğla İlimizde 1.235 adet denizlerde faaliyet gösteren ana gemi, 5 adet denizlerde faaliyet gösteren yardımcı gemi, 10 adet iç sularda faaliyet gösteren ana gemi ve 1 adet yetiştiricilik tesisi gemisi olmak üzere toplam 1.251 adet ruhsatlı balıkçı teknesi bulunmaktadır ve Türkiye balıkçılık filosunun (18.942 tekne) % 6,60'ını oluşturmaktadır. Muğla ili balıkçılık filosunun 1.204 adedi (%97,50) ağ ve paragat av araçlarını kullanan küçük ölçekli balıkçılık gemisi, 13 adedi (%1.05) trol gemisi ve 18 adedi de (%1.45) gırgır gemisidir. Gerçek Kişiler İçin Su Ürünleri Ruhsat Tezkeresine sahip balıkçı sayısı 4.736 kişi, Amatör Balıkçı Belgesine sahip balıkçı sayısı ise 8.129'dir. Gerçek Kişiler İçin Su Ürünleri Ruhsat Tezkeresine sahip kişilerin aileleri de düşünüldüğünde Ocak 2017'de açıklanan verilere göre 923.773 kişi olan Muğla İli nüfusunun % 2,05'i olan yaklaşık 19.000 kişi avcılıktan geçimini sağlamaktadır.

Ağ-paragat teknelerinin avladığı deniz ürünleri, yüksek turizm potansiyeli olan Muğla kıyılarında genellikle perakende satış yerlerinde, otellerde ve restoranlarda tüketiciye ulaşmaktadır. Trol ve gırgır teknelerinin avladığı balıklar ise genellikle balık hallerine gönderilmektedir. Sadece perakende satış yerlerinden alınan veriler doğrultusunda Muğla ilinde avlanan balık miktarı 3.000 - 3.500 ton olarak belirlenmiştir. Ancak balık haline gönderilen ve turizm tesislerinde tüketilen deniz ürünleri de düşünüldüğünde Muğla ili balıkçılık filosunun yıllık 30.000-32.000 ton üretim potansiyeline sahip olduğu düşünülmektedir. Bu miktar ortalama yıllık üretimi 450.000 ton olan Türkiye filosunun üretiminin yaklaşık %7'sidir. Denizlerde stok miktarlarının tespiti, Bakanlığımız stratejik hedefleri arasında olup sürdürülebilir avcılık için çalışmalar başlatılacaktır.


Tarımsal Üretimin Ekonomiye Katkısı

İlimiz bitkisel üretim değeri 2016 yılında 2 milyar 459 milyon TL,
2016 yılı hayvansal ürünler değeri  1 milyar  626 milyon 820 bin TL olarak gerçekleşmiştir.
 
''