T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

TOPRAKLARIMIZIN VERİMİ ARTIYOR...

Yayın Tarihi : 13.12.2016

Muğla İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüzce gelecek nesillere sağlıklı ve sürdürülebilir tarım toprakları bırakarak tarımda verimliliğin arttırılması amacı ile 2011-2017 yıllarını arasında "Yeşil Gübreleme" çalışmaları artarak devam etmektedir.

Tarımda verimin arttırılması için alınacak önlemlerin başında toprakların korunması ve verimliliklerinin attırılması gelmektedir. Bitki besin maddelerince fakir, fiziksel kimyasal ve biyolojik özellikleri kötü bir topraktan diğer kültürel önlemler ne ölçüde alınırsa alınsın elverişsiz toprak özellikleri düzeltilmedikçe kaliteli ve sürekli ürün almanın imkânı yoktur.

 Muğla merkez ve ilçeleri topraklarının büyük kısmında PH değeri çok yüksek; organik madde miktarı ise oldukça düşüktür. Bu sebeple kullanılan yoğun kimyasal gübreler yer altı ve yer üstü kaynaklarımızı kirletmekte ve canlı yaşamını olumsuz etkilemektedir. Ayrıca  bu durum topraklarımızı ​olumsuz etkileyerek yıldan yıla verimi azalmaktadır.

Muğla İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce bu olumsuzlukların ortadan kaldırılması amacı ile 2011-2017 yılları arasında " Baklagil Yeşil Gübreleme " çalışmalarına önem verilmiştir. Ülke genelinde örnek olan " Yeşil Gübreleme" çalışmalarında birçok kurum ve kuruluşla da işbirliği içerisinde çalışmalar devam etmektedir. Bu kapsamda "Organik Tarım", "İyi Tarım Uygulamaları" ve "Çatak" projelerinde ağırlıklı olarak Ortaca, Menteşe, Milas ve Köyceğiz ilçelerinde ve Dalaman TİGEM işletmesinde meyve ve tarım arazilerinde devam etmektedir.

2015-2016 döneminde Bakanlığımız ve İl Müdürlüğü bütçesinden temin edilen kaynaklarla ücretsiz olarak 22.000.kg fiğ ve 16.500 kg bakla tohumu  yaklaşık 500 üreticiye dağıtılarak 5000 dekar alandaki sebze, meyve ve diğer tarım arazilerine ekimleri yaptırılmıştır.

2017 yılı nisan ayından itibaren ekimi yaptırılan baklagil bitkileri çiçeklenme döneminde  değişik tarım alet ve makineleri ile parçalanıp toprağa karıştırılarak dekara 10-30 kg saf azot kazandırılacaktır. Bu çalışmalarımızla toprak verimliliği artacak  toprak  ve çevre daha sağlıklı hale gelecektir.