T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

MUĞLADA BAKLİYAT ÇALIŞMALARI HIZ KAZANIYOR...

Yayın Tarihi : 13.12.2016

2016 yılının Birleşmiş Milletler tarafından "Sürdürülebilir Gelecek İçin Besleyici Tohumlar" sloganıyla "Uluslararası Bakliyat Yılı" ilan edilmesi ve Bakanlığımızca sürdürülen çalışmalarla, bakliyatların faydaları konusunda farkındalık yaratmak, üretim ve ticaretini arttırmak, gıda zincirinde yeni ve akıllı yöntemleri teşvik etmek amacı çerçevesinde çalışmalar yapılmaktadır.  Muğla İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce de bu kapsamda çalışmalara başlanılmıştır.

Muğla merkez ve ilçelerinde yapılan tespitler neticesinde bakliyat üretiminin tamamen geleneksel yöntemlere göre yapıldığı verimlerin ve üretimin çok az olduğu tespitleri yapılmıştır. Bu amaçla Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğünce, bakliyat çeşitliliğinin ve üretim alanlarının arttırılıp Bakanlığımızın havza destekleri de dikkate alınarak bölgelere uygun yüksek verimli yeni çeşitlerin tanıtılıp yaygınlaştırılması amacıyla tüm ilçelerimizde demonstrasyon çalışmaları yapılacaktır.

            2017 yılı bahar döneminde deneme çalışmalarına başlanacak çeşitler için Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden Bakla, "Noyanbey 98" ve "Cihan" Fasulye tohumları ile Eskişehir geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden Çakır, Akça ve Işık 05 nohut çeşitleri, Akın, Göynük 98 , Bulduk ve Akman 98 fasulye çeşitleri ile Kayı 91 ve Sultan mercimek çeşitleri temin edilerek yine piyasada tutulup tercih edilen bakla, nohut, fasulye, araka, barbunya  gibi bakliyat çeşitlerinden alınarak çalışmalar yapılacaktır.  

Bu çalışmaların arttırılıp yaygınlaştırılması ile tarım topraklarımızda münavebe imkanımız artacak, baklagil bitkilerinin olumlu etkileri ile toprak verimliliği arttırılarak üreticilerimiz daha fazla kazanacak, tüketicilerimiz de daha sağlıklı ve daha lezzetli ürünlere ulaşma imkanı bulacaklardır.