T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Üreten Muğla Ortak Akıl Toplantısı Muğla’da Gerçekleştirildi

Yayın Tarihi : 17.01.2017

Bakanlığımız tarafından organize edilen ve Muğla'nın tarımsal sorunlarının ve çözüm önerilerinin tartışıldığı "Üreten Muğla Ortak Akıl Toplantısı" Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi. Toplantıya Muğla Valisi Amir Çiçek, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar, Gıda Tarım Hayvancılık Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdür Yardımcısı Dr. İbrahim Özcan, Strateji Geliştirme Başkanlığı'ndan Daire Başkanı Sedat Ildız, Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü'nden Daire Başkanı Mustafa Bebek, Tarım Reformu Genel Müdürlüğü'nden Daire Başkanı Lokman Ramazanoğlu, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü'nden Daire Başkanı Dr. Ali Ayar, Balıkçılık ve Su ürünleri Genel Müdürlüğünden Daire Başkanı Özerdem Maltaş, Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünden Daire Başkan Vekili Ercan Türktemel, Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği İzmir Bölge Müdürü Mehmet Tevfik Ongun, Batı Akdeniz Araştırma Enstitüsü (BATEM) Müdürü Dr. Abdullah Ünlü, İl Müdür Vekili Muhammed Sevinç, Bakanlık Yetkilileri, İlçe Müdürleri, STK Temsilcileri ile çok sayıda çiftçi katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan toplantının açılış konuşmasını yapan İl Müdür Vekili Muhammed Sevinç,  Muğla'nın iklimi ve doğasıyla çiftçisine zengin imkanlar sağladığını söyleyerek, Muğla çiftçisinin de bu imkanları en iyi şekilde değerlendirdiğini, bu sayede Muğla'nın örtüaltı domates, zeytin ve zeytin yağı, nar, narenciye, badem, çam balı ve kültür balıkçılığında Türkiye'de söz sahibi olduğunu vurguladı.

Hayvancılık Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Dr. İbrahim Özcan ise bakanlık olarak Türk insanını ile ülkeye gelen turisti güvenilir gıda ile tanıştırmak ve beslemek için çalıştıklarını belirterek Türkiye'nin tarımda söz sahibi olduğunu ve dünya tarımsal üretiminde bizde varız dediğini kaydetti. Özcan ayrıca bakanlık olarak zaman zaman çeşitli illerde bu tip ortak akıl toplantıları yaparak toplantılardan çıkan sonuçların bakanlığın almış olduğu kararlarda etkili olduğunu vurguladı.

Muğla Valisi Amir Çiçek ise yaptığı konuşmada uluslararası pazarlarda aranan ürünler yetiştirmek için çaba sarf ettiklerini, bunu ortak akılla yaptıklarını ve ortak akılla üretilen ürünlerin daha kaliteli olduğunu söyledi. Vali Çiçek ayrıca Muğla'nın 2015 yılında 680 milyon TL tarımsal ihracat gerçekleştirdiğini, Muğla olarak Türkiye'deki ve dünyadaki tarımsal yenilikleri takip etmeleri gerektiğini ve rotayı bu yeniliklere göre çizmelerinin doğru olacağını söyledi.

Konuşmaların ardından basına kapalı olarak gerçekleşen oturumda Bakanlık yetkilileri ile STK temsilcileri ve üreticiler muğlanın tarımsal sorunlarını ve çözüm önerilerini masaya yatırdı.