T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

İl Müdürümüz Muhammed SEVİNÇ'ten Şap Hastalığı'yla İlgili Basın Açıklaması

Yayın Tarihi : 21.02.2017

Muğla Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Muhammed SEVİNÇ," 2017 yılı 13 Şubat-31 Mart İlkbahar Dönemi' şap aşılama kampanyası kapsamında yaptığı açıklamada;

Şap hastalığı, halk arasında DABAK olarak bilinen bir hayvan hastalığıdır. Muğla İli olarak almış olduğumuz sıkı tedbirler ile ilimizde Şap Hastalığı ile ilgili hastalık mihrakı tespit edilmemiştir. Bakanlığımızın da talimatları gereği 13 Ocak 2017 itibariyle başladığımız çalışmayı en kısa sürede Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şubemizin koordinasyonuyla İl ve İlçe Müdürlüklerimize ait 20 araç ve 80 personel ile ilimizin 182.769 olan aşılanması gereken hayvan varlığının en az yüzde 100,ünü aşılamayı hedefliyoruz. İlk 5 günlük çalışma ile 10.200 hayvanımız aşılanmıştır.

Şap hastalığı; sığır, manda, koyun, keçi, domuz ve çift tırnaklı vahşi hayvanlarda virüslerin neden olduğu, bulaşıcı ve çok hızlı yayılan bir hastalıktır. Ağır vakalarda tırnak düşmesi, buzağılarda ve kuzularda ölüm görülür. Hastalık, süt, et ve iş verimini düşürerek büyük ekonomik kayıplara yol açar.

Bu riskli dönemde yetiştiricilerimizden ricamız hayvan alım ve satımlarını bir süre erteleyerek hayvan bakıcılarının sadece kendi işletmeleriyle ilgilenmeleri, biyogüvenlik önlemlerini (temizlik, dezenfeksiyon, gerekirse tecrit vs.) arttırmaları, ahır girişlerindeki paspasları veya giriş havuzlarını sürekli koruyucu madde (yüzde 4 çamaşır sodası, Sitrik asit veya ticari dezenfektanlar) ile dezenfekte etmeleri, ahırlara yabancıların, özellikle hayvan tüccarlarının tedbir almadan girmelerine izin verilmeyip,  aşılama çalışmalarına katkı vermeleridir. Kampanya döneminde hayvanları aşı yaptırmak 5996 sayılı Kanun gereği zorunlu olduğunu tekrar üreticilerimize hatırlatarak, üreticilerimizin cezalı duruma düşmemeleri konusunda duyarlı olmaya davet ediyorum.

İl Müdürü SEVİNÇ; "Aşılama kampanyasında, ilimizde bulunan tüm büyükbaş hayvanlar aşılanacaktır. Geçmiş yıllardan farklı olarak, ilk defa aşılanacak büyükbaş hayvanlar ile yeni doğan tüm büyükbaş hayvanlar, aşılama kampanyasında aşılandıktan 1 ay sonra ikinci kez aşılaması yapılacaktır. Bu aşılama mecburidir." dedi.

SEVİNÇ; "Şap Hastalığından Aşılı Arî Statüsünü; 2010 yılında elde eden Trakya'dan sonra, İlimiz'inde içinde bulunduğu Ege Bölgesi, Batı Karadeniz, Güney Marmara ve İç Anadolu Bölgesinin de Şap Hastalığından aşılı arî hale getirilmesi için, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca Şap Hastalığı Kontrol Eylem Planı hazırlandığını, bu yeni eylem planına göre; 2017 yılından itibaren 44 il Şap Hastalığından Korunmuş Bölge olarak ilan edildiğini" belirtti.

İl Müdürü SEVİNÇ; "Aşılama Kampanyasının Merkezde Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürlüğümüz ile İlçelerde İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerimiz tarafından yürütüleceğini, üreticilerimizin mutlaka hayvanlarına aşı yaptırmaları ve daha ayrıntılı bilgi almak için İl ve İlçe Müdürlüklerimize müracaat etmeleri gerektiğini, hayvan yetiştiricilerimizin Şap Aşılama Programına göstereceği yoğun ilginin ilimizde Şap Hastalığı ile mücadelemizi kolaylaştıracağını ve Milli Tarım Projesi içinde yer alan Aşılı Arîlik Statümüze katkı sağlayacağını" belirtti.