T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Muğla Su Ürünleri Mevzuatı ve Denetimleri Eğitimlerine Ev Sahipliği Yaptı…

Yayın Tarihi : 4.04.2017

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü Avcılık ve Kontrol Daire Başkanlığının düzenlediği "Su Ürünleri Mevzuatı ve Denetimleri" konusunda eğitim Muğla'nın Bodrum İlçesinde gerçekleştirildi. 27-31 Mart 2017 tarihleri arasında gerçekleştirilen eğitime 55 İl Müdürlüğünde su ürünleri konusunda görevli 150 personel katıldı. Ayrıca Sahil Güvenlik Komutanlığı Merkez ve Bölge Komutanlıklarından 16 personelde katılım sağladı.   Açılışa Muğla İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Şakir Fırat Erkal katıldı. Yaptığı açılış konuşmasında "Muğla tarım potansiyeli yüksek ve çeşidi bol bir il. Özellikle en uzun kıyı şeridine sahip olan Muğla su ürünleri ve balıkçılık konusunda iddialı. Su ürünleri konusunda ilimizde 2016 yılında 40.790 ton su ürünleri ihracatı ile 1 milyar 580 milyon TL ülke ekonomisine katkı sağlanmıştır. Her geçen gün artarak devam eden ihracat rakamları su ürünleri sektörünün ilimizdeki büyüklüğünün bir göstergesidir." Dedi. Konuşmasına  " İlimizde 15 adet trol gemisi, 16 adet gırgır gemisi, 10 adet iç sularda faaliyet gösteren balıkçı gemisi ve 1220 adedi ağ ve paragat av araçlarını kullanan küçük ölçekli balıkçı gemisi olmak üzere toplam 1261 adet ruhsatlı gemisi bulunmaktadır. Buda Türkiye'deki balıkçı filosunun yaklaşık %6'sı demektir." Diyerek devam eden Erkal, eğitimin verimli geçmesini diledi.

 Ardından Bakanlık yetkilisi Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğünden Daire Başkanı Melih Er konuşma yaptı. Er, eğitim konularına değinerek bu eğitimin saha çalışmasına yansımalarının faydalı olacağını ifade etti. Ayrıca genç arkadaşların tecrübeli meslektaşlarının tecrübelerinden faydalanmaları gerektiğini ve bu eğitimin bir fırsat olduğunu vurguladı.

 Bakanlık Merkez ve İl müdürlükleri görevlileri yanı sıra Muğla Üniversitesi Öğretim Görevlileri ve AB Kontrol ve Denetim Uzmanlarınca dört gün boyunca eğitimler verildi.  Eğitimin beşinci günü saha çalışması gerçekleştirildi. Eğitim programında yer alan Gırgır ve Trol Avcılığı faaliyetinde bulunan balıkçı gemileri ile denizde avcılık operasyonu düzenlendi.Denetim evraklarının doldurulması, karaya çıkış noktaları, balıkçı gemileri, yol güzergahları ve denizde uygulamalı denetimlerin yapıldığı eğitim çalışması son gün yapılarak Denizde Teknik Çalışma ile sona erdi..

Ayrıca bu eğitim çalışması içinde İl Müdürlüklerinde görevli tecrübeli personel tarafından çalıştay yapılarak taslak DENETÇİ EL KİTABI olmuştur.