T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Muğla Tarımına 63.6 Milyon TL’lik Yatırım...

Yayın Tarihi : 19.04.2017

Muğla Valisi Amir Çiçek, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Kırsal Kalkınmayı Yatırımlarını Desteklenmesi Programı kapsamında gerçekleştiren ekonomik yatırımlar, 11. etap Hibe sözleşmesi bilgilendirme toplantısına katıldı.

 Arıcılar Birliği toplantı salonunda düzenlenen bilgilendirme toplantısına Vali Amir Çiçek'in yanı sıra Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Şakir Fırat Erkal ve 13 İlçeden 78 proje yatırımcısı katıldı.

 Toplantıda konuşan Vali Çiçek, Gıda, Tarım Hayvancılık Bakanlığı tarafından yürütülen Kırsal Kalkınmayı Destekleme Programı'nın 11'inci etabı kapsamında bakanlıkça onaylanan Muğla genelindeki 78 projenin, toplamda 63 milyon 626 bin 335 lira hibe almaya hak kazandığını belirtti.

 Tarıma Dayalı Ekonomik yatırımların desteklenmesi kapsamında Muğla'nın tarımının ihracatta önemli bir yer edinmesi ve üretilen ürünün kalitesinin ortaya çıkarılması için Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nce 2016 yılı 11. Etap hibe başvuruları için Değerlendirme Komisyonunun kurulduğunu dile getiren Vali Çiçek, " Sizler bu kapsamda Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğüne projeler sundunuz. Projelerinizle destek verdiniz. Sunduğunuz bu projeler değerlendirme komisyonunca değerlendirilerek, komisyondan geçen projeler Bakanlığa gönderildi. Bakanlık bu projeleri uygun buldu. Ben bu vesileyle hem proje değerlendirme ekibine hem de proje sahipleri ve ortaklarına teşekkür ederim" dedi.

 11.Etap proje değerlendirmesi kapsamında 109 tane projenin İl Gıda Tarım Hayvancılık Müdürlüğüne başvurusu yapıldığını ve bu projelerden 78 tanesinin değerlendirme komisyonunca kabul edilerek Bakanlığa gönderildiği aktaran Vali Çiçek, " Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca 78 projenin tamamına onay verildi. Projelerin 7'si Menteşe İlçesinden, 7'si Seydikemer'den, 4'ü Fethiye'den, 1'i Dalaman'dan, 4'ü Ortaca'dan, 43'ü Milas'tan, 2'ü Köyceğiz'den, 3'ü Ula'dan, 2'si Datça'dan, 4'ü Yatağan'dan ve 1'i Kavaklıdere'den oldu" diye konuştu.

  Vali Çiçek sözlerini şu şekilde sürdürdü:

" Bu projelerin toplam tutarı 63 milyon 626 bin 355 lira olup; Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca verilecek olan hibe tutarı 29 milyon 736 bin 24 liradır. 2006-2016 yılları arasında yani 1. etaptan 10 etap dâhil olmak üzere için 88 adet proje desteklenmiş ve 40 milyon 390 bin 730 liralık yatırım gerçekleşmiştir. Bu projelere Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının vermiş olduğu hibe tutarı 17 milyon 572 bin 791 liradır. Bu güne kadar yapılan bu yatırımlarda 2 bin 436 kişiye istihdam sağlanmıştır. Bu yıl ise 11. etapta 78 proje desteklenecek Muğla için büyük bir adım atılacaktır"

 2016 yılında ilk defa kırsal turizm yatırımlarını ortaya konulduğu belirten Vali Çiçek, "Tarımı ve turizmi tetikleyen projeleri arttıracağız. Muğla bu projelere elverişli bir yer. Tarım arazilerinin yapısını bozmadan turizm yatırımlarını gerçekleştireceğiz. Büyük binalar, oteller  değil; narenciye, nar bahçeleri ve sebzelerin o güzelliklerin içinde eko turizmi de olabilecek toprakla, doğayla iç içe yaşayacak ekolojiyi katacak turizm anlayışını getireceğiz. Bunun için turizm ile tarım birbirini tanıyacak" diyerek sözlerini tamamladı.

 İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Şakir Fırat Erkal ise 11. etap projelerinin Muğla ekonomisine büyük katkısı olacağını belirterek Muğla'da 442 kişiye iş imkânı sağlayacağını söyledi. 78 projenin hayata geçmesiyle Muğla ve ülke tarımına fayda sağlayacağını ve getirdiği iş imkanı sayesinde bir çok aileye geçim kaynağı olacağını söyledi. Yatırımcı kazanacak, çiftçi kazanacak,  ülke kazanacak. Hepimize hayırlı olsun. Diyerek sözlerini tamamladı.    

 Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürü Cengiz Özdemir konu hakkında bilgiler vererek,  78 proje yatırımcısının soru ve cevapları ile sona erdi.