T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Muğla Datça’da Salep, Kekik ve Adaçayı Hasat Edildi

Yayın Tarihi : 20.04.2017

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünce yürütülen "Itri ve Tıbbı Bitkiler ile Boya Bitkilerinin Üretiminin  Yaygınlaştırılıp Geliştirilmesi" projesi kapsamında Muğla İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü işbirliğinde çalışmalar devam ediyor. Üreticiler tarafından ilgi gören çalışmaların sonuçları alınmaya başlandı.

2015 yılından bu yana uygulanan proje kapsamında Salep, Melisa, Karabuğday, Kekik ve Anadolu Adaçayında  başarılı bir şekilde çalışmalar yapıldı. Bu kapsamda 2015 yılında 16.000 adet kekik, 16.000 adet adaçayı, 9.000 adet limon otu fidesi ve 5 dekar alanda karabuğday dağıtımı yapıldı. Ortaca, Fethiye, Seydikemer ve Dalaman İlçelerinde demonstrasyon bahçeleri tesis edildi. Yine 2015 yılı sonbahar döneminde  Muğla İli Fethiye İlçesi Üzümlü, Ortaca İlçesi Gökbel ve Milas İlçesi Kıyıkışlacık Mahallelerinde üç üreticide salep üretim çalışmaları başlatıldı.  

2016 yılında ise  Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğüne Muğla İl Gıda tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından sunulan  Salep,  Karabuğday, Kekik, Anadolu Adaçayı, Defne ve Sakız Ağacı üretim çalışmaları bakanlık tarafında kabul edilerek bu çalışmalarda kullanılmak üzere önemli miktarlarda kaynak aktarıldı. Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü işbirliğinde 46.000 adet  "Anadolu Adaçayı" ve 24.000 adet "İzmir Bilyeli Kekiği" fidelerinin dağıtımı yapıldı. Ayrıca bu proje kapsamında   ilk defa Ula ilçesi Esentepe Mahallesinde 1 dekar, Datça ilçesi Yazı Mahallesinde 1 dekar, Marmaris merkez de 2 dekar ve Bozburun Mahallesinde de 1 dekar olmak üzere toplamda 5 dekar sakız bahçesi ile Ula, Seydikemer, Dalaman ve Köyceğiz ilçelerinde 28 dekar alanda  kapama defne bahçeleri kuruldu. 

2017 yılında "Itri ve Tıbbı Bitkiler ile Boya Bitkilerinin Üretiminin  Yaygınlaştırılıp Geliştirilmesi Projesi" kapsamında 80.000 adet Anadolu Adaçayı, 40.000 adet İzmir Biyeli Kekiği, 1600 adet Defne, 240 kg Salep  ve 2 alanda Sakız Ağacı çalışmaları devam ediyor. Ayrıca bu proje kapsamında Muğla Orman Bölge Müdürlüğü işbirliğinde Kekik, Adaçayı ve Defne üretimi yapıldı ve dağıtımı gerçekleştirildi.

Bu çalışmalardan biri olan Datça Emecik Mahallesinde gerçekleştirilen Salep, Anadolu Adaçayı ve İzmir Bilyeli Kekiği ile yerel tür olan peynir kekiği çalışmalarında tarla günü düzenlendi.  Üretici Yasin Kolaşin'in tarlasında düzenlenen tarla gününe Datça Kaymakamı Vehbi Bakır, Muğla İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Şakir Fırat Erkal, Datça Belediye Başkanı Gürsel Uçar, şube ve ilçe müdürleri ile Datça ve çevre ilçelerden birçok yetiştirici katıldı. Çalışmalar hakkında İl Müdürlüğü personeli Ziraat Mühendisi Hakan Çağatay Başaran ve Tekniker Ünal Yılmaz bilgi verdi. Konuşma yapan İl Müdürü Şakir Fırat Erkal, salep üretiminin zorluğuna dikkat çekerek doğada hunharca toplanan bitkilerin yok olmaya başladığını ve bunların kültüre alınarak üretiminin önemine değindi. Bu konuda çalışmaların ve eğitimlerin devam ettiğini vurgulayan Erkal, ilçelerden yetiştiricilerin katılımını görünce mutlu olduğunu ve yakın zamanda İl Müdürlüğü olarak bu konuda geniş katılımlı bir panel düzenlendiğini ve bundan yetiştiricilerin faydalandığını söyledi. Bu çalışmalara yetiştiricilerin ilgi göstermesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi ve teşekkür etti. Ardından Datça Kaymakamı, Belediye Başkanı ve yetiştiricilerle birlikte salep, adaçayı ve kekik hasat eden İl Müdürü Şakir Fırat Erkal tarlada çalışmalar hakkında bilgi aldı.