T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Yatağan’da Eğitim Seferberliği...

Yayın Tarihi : 26.04.2017

Muğla İli Yatağan İlçesi Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün 2016 yılında yapmış olduğu eğitimler sonucu çiftçilere yönelik toplu sertifika töreni yapıldı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının "Tarımsal Nüfus Gençleşiyor" Projesi kapsamında başlatılan eğitime bir yılda 220 çiftçi katılarak belge almayı hak kazandı. İl Müdürlüğü, Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü ve İş-Kur işbirliğiyle geçekleştirilen kurslarda kadın çiftçilerin katılımının yoğun olduğu gözlendi. Toplu sertifika dağıtım programına Yatağan Kaymakamı Hayrettin Çiçek,  Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Şakir Fırat Erkal, Belediye Başkan Yardımcısı Kemal Dülger, İlçe Jandarma Komutanı Engin Ocak,  ilçe protokolü, sivil toplum kurulularının temsilcileri ve çok sayıda çiftçinin katıldığı gözlendi.

Açılış konuşmasını eğitim alan, aynı zamanda Genç Çiftçi Projesinden faydalanan ve Genç Çiftçiler Yarışıyor bilgi yarışmasında Yatağan İlçesini başarıyla temsil eden genç çiftçi Özge Kuzluk yaptı. Hayvancılık projesine destek alarak hayvancılığa başladığını ve bundan mutlu olduğunu söyleyen genç çiftçi Kuzluk, ayrıca verilen eğitimlerle eksiklerini tamamladığını ve eğitimlerin çok faydasını gördüğünü, ilgisi olan herkesi eğitime davet ettiğini söyledi. İlçe Halk Eğitim Merkezi Müdürü Bülent Koçar işbirliği içinde yapılan eğitimlerden memnuniyetini dile getirerek emeği geçenlere teşekkür etti. İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Ayşe Didem Biber eğitimlere katılımın ve ilginin yüksek olduğunu söyledi ve 220 kişiye ulaşıldığını, eğitimlerin devam ettiğini söyledi. Muğla İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Şakir Fırat Erkal katılımın yüksek olmasından memnun olduklarını, İl Müdürlüklerinin asli görevi olan eğitim çalışmalarında Halk Eğitim Merkezi, Milli Eğitim Müdürlüğü, İş-Kur Müdürlüğü ile ortak yürütülmesinin faydalarını gördüklerini ama yeri geldiğinde özeleştiri de yaptıklarını ifade etti. Kadın çiftçilerin katılım sayısının yüksek olmasından dolayı memnuniyetini dile getirerek sahada çalışan hanım efendilere yönelik yapılan eğitimlerin daha etkili ve verimli geçtiğini ifade etti. Dünya nüfusunun artışıyla gelecekte enerji savaşlarının yerini gıda ve su savaşlarının olacağını ve bize ait değerlere sahip çıkmamız gerektiğini söyledi.  Yatağan Kaymakamı konuşmasında bir ayeti kerimeye değinerek " Emaneti dağlara, taşlara verdik. Bir tek insanoğlu kabul etti." Diyerek insanoğluna emanetten kastın toprak, su ve hava olduğunu, insanın doğaya sahip çıkması gerektiğini vurguladı. Tarımsal alanların insanlık için önemine değinen Kaymakam Çiçek, "Son ırmak kuruduğunda, son balık öldüğünde, son ağaç kesildiğinde, insanoğlu paranın yenmeyeceğini anlayacak" Kızılderili atasözüne atıfta bulunarak tarımın önemine değindi.  Süt sığırı yetiştiriciliği, zeytin budama, bahçecilik, süt hijyeni gibi birçok konuda eğitim alan ve eğitimlere katılarak belge almayı hak kazanan çiftçilere sertifikaları törenle verildi.