T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Muğla’da Apiterapi Ürünleri Eğitim Çalışmalarına İlgi Büyük…

Yayın Tarihi : 28.04.2017

Muğla İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün hazırladığı  "Apiterapi Ürünleri Muğla'da Üretilir'' yayım projesi Eğitim Yayım ve Yayımlar Dairesi Başkanlığı'nca destek gördü. Tanıtım, panel ve eğitim çalışmalarına başlayan İl Müdürlüğü,  apiterapi ürünleri üretimi konusunda demonstrasyon çalışmalarına da başladı.

Proje kapsamında 4 ilçede (Fethiye, Dalaman, Köyceğiz, Ula) arı sütü üretimi konusunda sahada demonstrasyon çalışmaları yapıldı. Arı sütü için balmumundan yüksük yapımı ve larva transferi çalışıldı. Tek tek uygulama yapan kursiyerler arı sütü üretimine ilgi gösterdi. Eğitimleri Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nden Mustafa Köseoğlu, Erkan Topal, İl Müdürlüğü'nden Dr.Songül Topal, Ünal Yılmaz, Ula İlçe Müdürü Süleyman Kurnaz, Muğla Arıcılar Birliği'nden Ayşe Şimşek Yılmaz verdi. Ula İlçesi Şirinköy'de yapılan eğitimi ziyaret eden Muğla Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Şakir Fırat Erkal dünyadaki çam balı üretiminin  %85'inin Muğla'dan yapıldığını ifade ederek arıcılıkta sadece balın akla geldiğini, bu proje ile bal dışında arı ürünleri üretiminin de yaygınlaşacağını ve üretici için katma değer sağlayacağını, insanlara da sağlık sunulacağını söyledi. Çalışmayı yerinde inceleyen Erkal, üreticilerle sohbet etti, proje ekibinden bilgi aldı.

Apiterapi Ürünleri Muğla'da Üretilir projesi basında da ilgi gördü. Ula İlçesinde gerçekleştirilen eğitimi ziyaret eden Çiftçi TV, Tarım ve Hayat programına proje çalışmalarını yerinde çekerek programına konuk etti.  İl Müdürü, proje ekibi ve üreticilerle röportajlar yaparak,  sahada uygulamaları çekti.

Arıcıların eğitimden memnun ayrıldıkları gözlendi. Arı sütü üretiminin düşündükleri kadar zor olmadığını, planlı ve dikkatli çalışma ile katma değeri yüksek olan arı ürünlerini rahatlıkla üretebileceklerini söylediler. Bölgenin buna müsait olduğunu ve arıcılığın yüksek oranda yapıldığı Muğla'da proje ve proje kapsamında yapılan eğitimlere katılmaya devam edeceklerini, sonraki yıllarda da devam etmesini dilediklerini ifade ettiler. Eğitim çalışmalarına ilginin büyük olduğu gözlendi. 

Proje 2017 yılında bir yıl sürecek olup, Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Ula Ali Koçman Meslek Yüksek Okulu (Arıcılık Programı) ve Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği projemizde ortak kuruluşlardır.