T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Zeytin Sineğinde Entegre Mücadele Çalışmaları Devam Ediyor...

Yayın Tarihi : 9.10.2017

Kaliteli ve pestisit kalıntısı bulunmayan güvenilir ürün elde edilmesi, doğal düşmanların korunması ve desteklenmesi, üretimde sürdürülebilirliğin sağlanması ve yaygınlaştırılması amacıyla; kültür bitkilerinde zararlı türlerin popülasyon dinamikleri ve çevre ile ilişkileri dikkate alınarak uygun olan bütün mücadele yöntem ve tekniklerinin uyumlu bir şekilde kullanılarak zararlı popülasyonlarının ekonomik zarar seviyesinin altında tutan zararlı yönetim sistemi, Entegre Mücadeleyi oluşturmaktadır.

İlimiz, Milas, Yatağan ve Menteşe İlçelerinde yaklaşık 2000 dekar alanda 90 zeytin üreticisi ile yürütülmekte olan Zeytin Entegre Mücadele Programı kapsamında, Milas İlçesi Ören Mahallesinde çiftçi toplantısı düzenlenmiştir. İl ve İlçe Müdürlüğü personeli ile Mahalle Muhtarlığı ve örnek çiftçilerin organizasyonu ile gerçekleştirilen toplantıda; üreticiye, zeytin sineği mücadelesinde ilaçlama sayısının azaltılması için uygulanması gereken biyoteknik mücadele yöntemleri gösterilmiştir.

Yaklaşık 15 zeytin üreticisinin katılımıyla gerçekleştirilen eğitimde zeytin sineğinde ilaçlamaya karar vermede zeytin sineği yoğunluğunu takip etmek ve zeytin sineği popülasyonunu düşürmek için kitlesel mücadele tuzağı olarak besi tuzağı uygulaması anlatılmıştır.  Ören Mahallesinde, zeytin üretim sezonu boyunca, zeytinlerin yağlanmaya başladığı Temmuz ayından itibaren 3 üreticiye ait zeytin bahçesi uygulama bahçesi olarak belirlenmiş ve zeytin sineği besi tuzağı asılıp haftalık zeytin sineği sayımları yapılarak popülasyon takibi yapılmıştır. Benzer şekilde diğer İlçelerde de yürütülen çalışma sonuçlarında en yüksek popülasyonun Milas İlçesi Ören Mahallesinde ve Eylül ayı sonunda olduğu gözlenmiştir. Gözlem sonuçlarına göre muhtarlık vasıtası ile ilaçlama duyuruları yapılmıştır. Toplantıda zeytin sezonun devam etmesi nedeniyle sinek gözlemelerinin devam etmesi ve hasada 1 ay kala ilaçlamalara son verilmesi gerektiği belirtilmiştir.

Zeytin sineği besi tuzağı; DAP (Diamonyum Fostat-18-46-0) gübresinin, %'lik oranla (50 gr. gübre/1 litre su) suda eritilip pet şişelerin yarısına kadar doldurularak üst kısmında karşılıklı olarak açılan 5 mm çapında 2 delikle, ağzı kapalı olarak ağaçların güneyine 1,5-2 m. yüksekliğe asılmasıyla uygulanmaktadır. Ören Mahallesinde yapılan üretici toplantısında uygulamalı olarak tuzakların nasıl yapıldığı hazırlanarak gösterilmiş ve üreticilerin soruları cevaplanıp tartışılmıştır.