Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığı tarafından desteklenen ve Muğla Gıda tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından kadın çiftçilere yönelik uygulanan "Tat, Tanı, Doğada Bırak" projesi kapsamında ot şenliği düzenlendi. Muğla'da Menteşe, Milas ve Bodrum İlçelerinde toplam altı mahallede uygulanan proje yoğun ilgi gördü. Yıl boyu kadın çiftçilere ve öğrencilere yönelik doğada yenilebilir otların tanıtılması, toplanması ve korunması konusunda eğitimlerin yanı sıra devamlılıklarının sağlanması, kültüre alınan çeşitlerin demonstrasyon çalışması yapılacak ve doğada mevcut otların toplanarak kayıt altına alınması çalışmaları yıl boyu devam edecektir.
Muğla İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Bodrum Belediyesi ve Çamlık Mahalle Muhtarlığı tarafından bu yıl ilk kez düzenlenen Çamlık Ot Şenliği, renkli görüntülere sahne oldu. 'Tat, tanı, doğada bırak' sloganıyla düzenlenen şenlikte; başta Menteşe ve Milas ilçelerinin mahallelilerinden de gelenlerin aralarında bulunduğu yaklaşık 150 üretici, tezgâh açtı. Açılışa Bodrum Kaymakamı Bekir Yılmaz, İl Müdürü Şakir Fırat Erkal, Bodrum Belediye Başkan Yardımcısı Taner Uslu, Ak Parti İlçe Başkanı Ömer Özmen, CHP İlçe Başkanı Recai Seymen, il ve ilçe protokolünden birçok müdürlerin, sivil toplum kuruluş temsilcilerinin yanı sıra yaklaşık bin altı yüz Muğlalı katıldı. Çamlık'taki Atatürk Meydanı'nda kurulan stantlarda yörenin otlarından şevketi bostan, kenker, tilkicik, kargıcık, kuzugöbeği, kuzukulağı, tilkişen, semizotu, soğan, sarımsak, dalan, ısırgan, dere otu, turp otu, acı ot, baldıran, bambul, dağ marulu, deniz börülcesi, gelincik, hindiba, kara hardal, kaz ayağı, ebegümeci gibi ürünler satışa sunuldu. Otlardan yapılan börek, dolma, gözlemelerde şenliğe katılanlara ikram edildi.
Şenlikte yemek yarışmaları, Yaraş Kadın Çiftçi Tiyatro ekibinin gösterileri, Muğla yöresine ait dastar ile Bodrum yöresine ait temel devran el işlerinden oluşan ve kadın çiftçilerin sunduğu bir defile düzenlendi. Birbirinden değerli hocaların katılımıyla söyleşiler yapıldı. Yemek Yarışmasında altı mahalleden on iki kadın çiftçi birbirinden lezzetli yemekler yaparak yarıştı. Menteşe İlçesi Yeşilyurt Mahallesinden Müşerref Emiroğlu, Filiz Bulut birinci, Milas İlçesi Ören Mahallesinden Ülkü Özer, Nurgül Özkan ikinci, Bodrum İlçesi Çamlık Mahallesinden Burcu Baş, Selda Baş üçüncü oldu. Dereceye giren ve katılan tüm yarışmacılara birbirinden güzel hediyeler verildi.
Açılış konuşmasını yapan Çamlık Mahalle Muhtarı Mehmet Kahraman şenliğin mahallesinde yapılmasından dolayı mutlu olduğunu, İl ve İlçe Müdürlüğünün, Belediyenin destekleriyle daha sonraki yıllarda da yapmaya devam edeceklerini ifade etti.
Ardından Bodrum Belediye Başkan Yardımcısı Taner Uslu ise önümüzdeki günlerde Bodrum'da iki ayrı ot şenliği daha düzenleneceğini ve Bodrum'un yöresel lezzetlerinin sadece Türkiye'ye değil tüm dünyaya tanıtılacağını söyledi.
İl Müdürü Şakir Fırat Erkal kadın çiftçilerle Tat, Tanı, Doğa Bırak sloganıyla başlayan projenin amacının endemik tür ve yenilebilir otlar yönüyle zengin Muğla'da otların ve doğanın korunması devamlılığının sağlanması ve kültüre alınan çeşitlerin yetiştirilerek yaygınlaştırma çalışması olduğunu ifade etti. Ayrıca kamuoyunun dikkatini konuya çekerek farkındalık yaratmak konusunda yapılan şenliğin yerinde olduğunu söyledi. Projenin amacına ulaştığına dikkat çeken Erkal, çalışmaların devam edeceği vurgusunu da yaptı.
Bodrum Kaymakamı Bekir Yılmaz ise, "Her ne kadar Muğla ilinde turizm ön planda görünen sektör olarak bilinse de asıl önemli olan turisti yöresel lezzetlerle doğal gıdalarla tanıştırmaktır. Allah Bodrum'a her güzelliği, doğallığı vermiş. Bu nedenle ilçemize gelen turist, önce konaklayacağı yerin rahatlığını, ardından yiyeceği yemeğin kalitesini ve doğallığını arar. Bu nedenle kırsal kalkınmaya yöremizin doğal ürünlerini korumaya ve tanıtmaya gelen yerli ve yabancı konuklara sunmaya özen göstermeliyiz. Tarım ve turizmin en iyi birlikte götürülebileceği, il ve ilçelerde yaşıyoruz, bunu başarabiliriz" dedi. Şenlik gün boyu gerçekleştirilen müzikler, etkinlikler, yarışmalar ve söyleşiler gerçekleştirilerek tamamlandı.