Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığınca desteklenen, Muğla İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce yürütülen "Tat, Tanı ve Doğada Bırak" proje çalışmaları sürdürülmektedir. Kadın çiftçilere ve öğrencilere yönelik gerçekleştirilen Gıda ve Beslenme İçin Biyoçeşitliliğin önemine değinilen proje kapsamında Şevketibostan üretimi konusunda teknik gezi düzenlendi.
İzmir İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsünün (ETAE) yürüttüğü çalışmaları yerinde görmek ayrıca örnek bir çiftçiyi ziyaret amacıyla gerçekleştirilen teknik geziye İlimiz Menteşe İlçesi Yaraş ve Yeşilyurt Mahallesinden 10 kadın çiftçi, Milas İlçesi Ören ve Bahçeburun Mahallesinden 5 çiftçi olmak üzere toplam 15 çiftçi ve 4 teknik personel katıldı.
Teknik gezi kapsamında İzmir İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünde sunulan eğitim slaytlarının ardından İzmir'in Urla İlçesinde şevketibostan yetiştiriciliği yapan Necdet SAVSAL'a ait işletme ve tarlalar gezildi. Şevketibostan yetiştiriciliği hakkında bilgi veren Savsal hem yüksek verimli üretimiyle hem de ürettiği ürünü pazarlama özelliğiyle örnek teşkil etti. Şevketibostanı ve özelliklerini anlatan örnek çiftçi: "Şevket-i bostan, Egeliler ve Giritlilerin çok yakından tanıdıkları bir bitki. Böbrek rahatsızlıklarına karşı ilaç sanayinde de kullanılan bitki, özellikle kuzu etiyle yapılan yemeği ile bu bölge mutfaklarının vazgeçilmezleri arasındadır. Dışı diken görünümünde olan bu bitkinin kök etrafındaki beyaz renkli kabuğu yemeklerde kullanılıyor. Ben tarlamda havalandırılmış ve sürülmüş toprağa 70'er cm arayla 1 cm den aşağı olamayacak şekilde attığım tohumları sabah öğlen ve akşam beşer dakika damlama sulama ile suluyorum. Her aşamasını titizlikle tamamladığım ürünlerimi anlaşmalı olduğum otellere pazarlıyorum. Satış ve Pazar anlamında hiçbir sıkıntısı olmayan bir üründür" dedi.
Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Süleyman KURNAZ: "Tat, Tanı ve Doğada Bırak" projesi kapsamında gerçekleştirilen teknik gezinin çiftçilerimizin yerinde şevketibostan ürününü görmesi, tanıması, yetiştiriliş aşamalarını gözlemlemesi ve ürüne olan ilginin doğru yönde kanalize edilerek üretimini düşünmesi bizim için çok önemlidir. Çiftçilerimizin ufkunu açmak ve yeni ürünlerle buluşturmanın yansıra bu proje ile doğada bulunan biyoçeşitliliğin korunması ve tanınmasının hem doğa için hem de insanoğlunun yaşamı için önemine dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak istediklerini ifade etti. Muğla bölgesinin şevketibostan yetiştiriciliği için çok uygun olduğuna dikkat çeken KURNAZ, istekli olan çiftçilere bu konuda teknik destek verebileceklerini belirtti.