T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Limonda Erken Hasada Dikkat!

Yayın Tarihi : 5.09.2017

"İlimiz Köyceğiz, Ortaca ve Dalaman İlçesi üreticilerimizin en önemli gelir kaynağı olan limonda erken hasadın yol açtığı olumsuz gelişmelerin değerlendirildiği toplantı Dalaman TİGEM'de yapıldı."

Toplantıya İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdür Vekili Suat Büyükabalı, Dalaman İlçe Müdürü Ergün Akdeniz, Köyceğiz İlçe Müdürü Hakan Abdülhamit Han Mukyen, Ortaca İlçe Müdürü Okan Bilgiç, TİGEM Müdürü Bülent ÖZTÜRK, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesinden Yar. Doç. Dr. Hakan Altunlu, Köyceğiz ve Ortaca İlçesi Ziraat Odası Başkanları, Ortaca Hal Başkanı, ORMES Koop. Başkanı ile İl ve İlçe Müdürlüklerinden teknik elemanlar katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan ve yöredeki limon üretimi hakkında bilgi veren İlçe Müdürü Ergün Akdeniz "Dalaman, Ortaca ve Köyceğiz İlçeleri toplam narenciye alanı 89.828 da. olup, üretim miktarı 268.828 tondur. Bu üretimin içerisinde İnterdonat limonu (Yaklaşık 50.000 ton) önemli yer tutmaktadır. Yapılan narenciye üretiminin de yaklaşık 14.000 dekarlık alanı Dalaman İlçemizde olup toplam üretim 28.000 tondur. Bunun da yaklaşık 12.000 tonu da interdonat limonudur. Üretilen limonlar başta Rusya olmak üzere Avrupa ülkelerine gönderilmektedir. Limonda hasat zamanı, depoda dayanıklılığı etkileyen en önemli faktördür. Meyveler yetiştirildikleri bölgeye ve çeşidin özelliklerine göre nakliye şekli ve şartlarına dayanacak ve pazar isteklerini karşılayacak bir olgunlukta olacak şekilde hasat edilmelidir. Yetiştiricilerin hasat zamanı tespitinde ve hasatta gereken dikkat ve titizliği gösterilmelidir." Şeklinde konuştu.

İl Müdürlüğü adına söz alan Şube Müdür Vekili Suat Büyükabalı ise" Limonun İlimiz ihracat verileri hakkında bilgi verirken ihracatımızın 10-15 bin ton ile tarımsal ihracat yönünden 2. sırada olduğunu belirtti. Büyükabalı, "Olgunlaşmadan hasat edilen limonlarda meyve tam sulanmadığı için tüketime uygun değildir. Bu nedenle yurt dışından ürünler geri dönmekte ve ülke imajımızın olumsuz etkilenmesi sonucu ihracatımız düşmektedir. İlçemiz ve bölgemizde limon üreticisinin erken hasattan dolayı maddi-manevi zarar görmemesi için üreticimiz ve ihracatçımız erken hasattan kaçınmalıdır. Bugün bu olumsuzlukların bertaraf edilmesine yönelik çalışmalar yapılması gerekmektedir." Dedi.

Sonrasında söz alan Yar.Doç.Dr. Hakan Altunlu da bölgede uzun yıllardır yaptıkları bilimsel çalışmalar hakkında bir sunum yaparak konu hakkında detaylı bilgiler verdi. Altunlu "Üretim yönünden dünyada 7. sırada bulunmaktayız. Ancak ülkemiz limonumuzun öne çıkan özelliği ise kendine has aroması ve kalitesidir. Ülkemiz limon üretiminde İlimiz Muğla Mersin, Adana ve Antalya'nın ardından 70.000 ton 4. Sırada bulunmakta olup,  Narenciyeden 674 milyon 387 bin TL. ülke ekonomisine katkı sağlamaktadır.

Sektörün, Narenciye üretimi ile uğraşan nüfusun yaş ortalamasının yüksek olması, Arazilerin çok parçalı, işletmelerin ise küçük olması, Narenciye üreticisinin narenciye yetiştirme tekniklerine uyma oranının düşük olması, kulaktan dolma bilgilerle üretimin zarar görmesi, Ürün seçiminin bilinçsizce yapılması ve ürün seçiminde bilimsel yöntemlerden faydalanılmaması, Ürün çeşidini değiştirmenin en az 3 yıl olması, Üretici örgütlenmesinin ve üretici birliklerinin zayıf olması ve Narenciyede ürün fiyatlarının rakip ülkelerle karşılaştırıldığında girdi maliyetlerinden dolayı yüksek olması gibi olumsuz yönleri olması bazı çalışmaların yapılmasını gerektirir. Bunlar ise; Eğitim Çalışmaları, Hal kanunundaki eksikliklerin giderilmesi, Sözleşmeli Tarım, İyi Tarım Uygulamaları ve Ürün Tanıtımıdır. Üründe hasat kriterlerinin ise Limonda usare miktarının ağırlık olarak meyvenin yüzde 25'inden az olmaması ve % 5 Malik asit olmasıdır." Dedi.

TİGEM Müdürü Bülent ÖZTÜRK ise kurumda yapılan yetiştiricilik ve pazarlama konularında bilgi verirken, Hal ve Kooperatif Başkanları pazarlamada karşılaşılan sorunlar hakkında katılımcılara bilgiler verdi.