T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Silaj Kalitesinin İyileştirilmesi Çalışmaları Devam Ediyor...

Yayın Tarihi : 19.09.2017

Soya ve Mısır Silajı Yapımına Başlandı.

 Muğla İl Gıda Tarım ve Hayvancılık  Müdürlüğü'nce  hayvan üreticilerinin  ihtiyacı olan alternatif, kaliteli  ve çeşitliliği sağlayan  kaba yem bitkisi üretim çalışmaları artarak devam ediyor.

 Muğla genelinde büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliği her geçen gün artıyor. Buna bağlı olarak yem bitkisi üretimini ve kaliteyi arttırmak amacıyla İl Müdürlüğü birçok çalışmaya imza attı. İl Müdürlüğü bütçesinden sağlanan   kaynaklarla  ücretsiz olarak dağıtımı yapılan alternatif yem bitkilerinin  üretim ve tüketim aşamalarında üreticilerle birlikte çalışmalar  devam ediyor.

            Yem bitkisi kalitesini arttırmak için  "Silaj kalitesinin arttırılması" çalışmaları kapsamında ise İlimiz Menteşe ilçesine bağlı Ortaköy, Karaçayır ve Merkez Yeniköy mahallelerinde  3  üreticiyle 15 dekar alanda  mısır ve soya karışımı  demonstrasyon çalışmaları yapıldı. Bu çalışma ile silajdaki protein ve yağ oranını artırarak hayvancılıkta et ve süt verimini  istenen seviyelere yükseltildi. Bu çalışmaları tanıtmak amacıyla Ortaköy'de üreticilere yönelik tarla günü düzenlendi. Tarla gününe İl Müdürü Şakir Fırat Erkal, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Mehmet İdar ve Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Mesut Durmuş, il ve ilçe teknik personelleri ile üreticiler katıldı.  Tarla gününde açılış konuşması yapan Erkal, hayvancılığın önemine değindi ve hayvancılıkta yem bitkisi üretimi ve kalitenin tarım  ve üreticiler için önemli olduğunu söyledi. Üreticilerle sohbet eden Erkal, silaj yem bitkisi hakkında görüşlerini ve sorunlarını dinledi. Tarlada yapılan incelemelrden sonra hasat yapılarak ilgili teknik personeller tarafından bilgi verildi.

 

Silajlık Soya Fasulye Yetiştiriciliği:

         Silajlık soya fasulyesinden dekara 8-10 kg ekim yapılır.  Erkenci ilkbaharda 1. ürün olarak ve buğday, arpa hasadından sonra 2. ürün olarak ekilmektedir. Soya fasulyesi silajlık mısır ile birlikte ekimi yapılması halinde dekara  2-3 kg  tohum yeterlidir. Soya % 50 mısırla karışık ekilebilir ancak % 70 mısır % 30 soya çok uygundur. Soya ekiminde soya bakterisi kullanılmalıdır. Silajlık soya 90-100 günde hasada gelmektedir.  

Soya fasulyesi danesindeki  ham protein oranı % 42 dir. Soya yeşil iken hasat zamanına göre % 17 ila 25  arası ham protein içerir. Silaj kalitesi çok yüksek olduğu için silajlık mısır ile birlikte ekildiğinde enerji ve protein oranları mükemmel bir uyum gösterir.  Soya mısırla karışık ekildiğinde soya bitkisinin boyu 1.5-2 metreye kadar ulaşabilir. Bu karışımdan  elde edilen silajın ham protein oran % 16-17 dolayındadır. Mısır silajında ise ham protein oranı % 7 çıvarındadır.

                Hayvancılığı gelişmiş ülkelerde yoğun olarak uygulanan soya-mısır silajı hayvancılığın vazgecilmezidir.   Ülkemizde ise  son yıllarda silajlık mısır ve soya karışımı  az da olsa ekilmeye başlanmıştır. Mısır, soya silajı karışımında ham protein oranı oldukça yükselmektedir. Silajlık soya fasulyesi silajını mısır silajıyla dengelemek hayvanlarda daha yüksek et verimi daha yüksek süt verimi olarak karşımıza çıkmaktadır. Yapılan araştırmalarda soya, mısır silajı karışımlarında hayvanlarda yaklaşık olarak mısır silajı tüketiminde %30 oranında azalma olurken hayvan veriminde ise % 11 artış olduğu gözlenmiştir. 

 Karşılaştığımız sorunlar: Bu konuda daha önce çalışma yapılmadığı için üretici iknasında sorunlar yaşandı. Mevcut mısır silaj makineleri ile soya silajı yapımında zorluklar yaşandı. Soyanın su ihtiyacı mısıra göre daha fazla ve yabancı ot ile rekabeti mısır kadar iyi değil.