T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Muğla Yeni Nohut Çeşitleriyle Tanışıyor

Yayın Tarihi : 20.04.2018

​Nohut (Cicer arietinum L.), yüksek protein ve karbonhidrat içeriğine sahip olan tohumları nedeniyle insan beslenmesinde, havadaki serbest azotu toprağa bağlaması ve nadas bitkisi olması nedeniyle ekim nöbeti ve toprak ıslahında ve bu alanda yapılan üretim ile ekonomik öneme haiz önemli bir baklagil bitkisidir.

Nohut, ülkemizde baklagiller içerisinde en yüksek ekim alanına ve üretime sahiptir. 2017 yılı TÜİK verilerine göre Türkiye'de nohut,  3.953.099 dekar ekim alanında 470.000 ton üretime sahip olup verim ortalaması 120 kg/dekardır. İlimizde 5620 dekar alanda nohut yetiştiriciliği yapılmaktadır.

Nohudun gerek tek başına, gerekse diğer besinler ile birlikte tüketilmesi besinlerin protein değerini arttırmaktadır. Böylece nohut düşük gelirli insanların protein ihtiyaçlarının karşılanmasında önem taşımaktadır (Baysal, 1989).  Beslenme açısından bakıldığında nohut tohumu; %16,4 protein, %1,5–6,8 yağ ve % 38,1–73,3 karbonhidrat bulunmaktadır. Yemeklik tane baklagiller beslenme, ekim alanı, üretim ve dış ticaret açısından olduğu kadar ekim nöbeti içerisinde önemli bir yere sahiptir.

Ülke çapında verim düşüklüğünü ortadan kaldırmak ve kalite değerlerini yükseltmek amacıyla 1984 yılından günümüze kadar nohut ıslahı çalışmalarında Tarımsal Araştırma Enstitüleri tarafından birçok nohut çeşidi geliştirilerek Türk Tarımının hizmetine sunulmuştur. Nohut tarımında oluşan tüm olumsuzlukları aşmak için Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından nohut yetiştiriciliği yapılan il ve ilçelerin iklim ve toprak koşulları ile tane isteklerine uygun, hastalık ve zararlılara dayanıklı, geniş tarla tarımına uygun çeşit ıslah çalışmaları yürütülmektedir.

Gerek desteklenecek ürünler içerisinde olması gerekse saydığımız diğer avantajları nedeniyle ekonomik anlamda verimli ve kaliteli nohut çeşitlerinin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması amacıyla Tarımsal Yeniliklerin Yaygınlaştırılması projesi kapsamında Yeni Nohut Çeşitlerinin Tanıtılması projesi yürütülmektedir. Projenin genel hedefi,  çiftçilerimize kaliteli, yüksek verim ve gelir getirici olan yeni tarım ürünlerine yönelmesini sağlamaktır. Köylerde belirlenen alanlarda örnek arazilerden başlamak üzere, nohut yetiştiriciliğinin kalite ve veriminin iyileştirilmesi suretiyle, nohut alanında verimin arttırılmasını sağlamak, proje kapsamında üreticilerin bilgi ve becerilerinin eğitimle geliştirilmesi, üretici gelirlerinin artırılması ve pazarlama kabiliyetlerinin geliştirilmesi hedeflenmektedir.

                Proje kapsamında, Gülümser, Çağatay, Sezenbey, Zuhal ve Azkan nohut çeşitlerinin tanıtılması amacıyla, Bodrum, Fethiye, Kavaklıdere, Köyceğiz, Menteşe, Seydikemer ve Yatağan ilçelerinde Mart ve Nisan ayı içerisinde demonstrasyon alanları kurulmuştur. Temmuz ayı içerisinde hasat zamanı gelecek olup, yapılacak tarla günleri ile çeşitlerin özellikleri ve alınan sonuçlar çiftçilerimizle paylaşılacaktır.