T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Marmaris’te ve Menteşe’de Ramazan Denetimi

Yayın Tarihi : 23.05.2018

Ramazan ayı öncesinde, 13 ilçemizde yaklaşık 70 gıda kontrol görevlisi ile ramazan ayı boyunca tüketiminde artış yaşanan unlu mamullerden ekmek, yufka, bazlama, börek, pide gibi ürünler ile şekerleme ve şuruplu tatlılar, et ve süt ürünleri gibi temel gıda maddelerine yönelik işyerlerinde denetimler artırıldı.

Marmaris Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü ekipleri, Ramazan ayında vatandaşların sağlıklı, standartlara uygun gıda tüketimini sağlamak amacıyla ekmek üretimi ve satışının yapıldığı işletmelerde gramaj, hijyen ve etiket kontrolü yaptı.

 Denetimleri sıklaştıran İlçe Müdürlüğü ekipleri, kontroller sırasında iş yerlerine gerekli uyarılarda bulundu. Yapılan denetimlerle ilgili açıklama yapan İlçe Müdürü Nejmettin KAYA şunları söyledi; 'Ramazan ayı münasebetiyle özellikle tüketicilerin daha hassas olduğu bir döneme girmiş bulunmaktayız. Bizler de Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü olarak bu ayda denetimlerimizi daha çok fırınlara ve yemek sektörüne yönelttik. Şimdiye kadar yaptığımız denetimlerde özellikle hijyen konusunda taviz vermiyoruz. Çünkü bir üretim yerinin hijyeni üretilen o ürün için en önemli bir aşamadır. Tabi ki ayrıca çalışanların durumu da önemlidir. Özellikle hamur yapılan bölümlerde çalışan kişilerin hijyen koşullarını da denetliyoruz. Ayrıca dışarıdan içeriye girebilecek haşerelere karşı önlemler alınıp alınmadığı da çok önemlidir' dedi.

 Menteşe İlçe Müdürlüğü ekipleri denetimlerde işletmelerin asgari, teknik ve hijyenik şartlara uygunluğunun kontrolü yapılarak ürünlerin saklama koşulları, son tüketim tarihi, etiketleme bilgilerinin eksikliği gibi konular denetlenerek işletme yetkililerine mevzuat kapsamında bilgilendirme yapmakta ve eksiklikleri olan işletmelere bu eksikliklerini bildirerek tamamlamaları için süre vermektedir. Muğla İl genelinde 2018 yılının ilk 4 ayında 7683 denetim gerçekleştirildi.

Gıda tüketiminin arttığı ramazan ayı boyunca vatandaşlarımızın gıda zehirlenmelerini, insan sağlığını tehdit eden durumları ve gıda hijyeni ile ilgili fark ettikleri diğer olumsuzlukları Alo Gıda 174 hattını arayarak bildirmeleri gıda kontrol görevlilerine kolaylık sağlamakta ve etkin denetim yapılmasına olanak vermektedir.

Denetimler vatandaşlarımızın sağlığı ve gıda güvenliği için aralıklarla devam edecektir.