T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Antepfıstığı Alanlarında Teknik İnceleme Gezisi Yapıldı

Yayın Tarihi : 26.07.2018

İlimizde, 2017 yılı Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) kayıtlarına göre 1921 dekar alanda dağınık ve toplu bahçe olarak yaklaşık 100.000 adet antepfıstığı ağacı bulunmaktadır.

1970 yıllarda İlimizin kırsal bölgelerindeki menengiç ağaçları Antep Fıstığı ile aşılanarak plantasyon sahası oluşturulmuştur. Böylece bu bölgelerin üretime geçmesi sağlanmıştır. Kırsalda bulunan Çiftlik, Çırpı, Yerkesik gibi kırsal bölgelerimizde başlayan projedeki ağaçlarda zamanla verimden düşmeye başladı. Nedenini incelemek üzere Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü'nden uzmanlar İlimize gelerek saha incelemesi yaptılar. İnceleme sonucunda iklim değişikliğine bağlı olarak tozlayıcı çeşitlerinin yeteri kadar tozlama yapamadığı, bazı bahçelerde bakım ve beslemenin yetersiz olduğu tespit edildi. Üreticilerimizin bu ve benzeri sorunlarına çözüm getirebilmek amacıyla Bakanlığımız tarafından yürütülen "Tarımsal Yeniliklerin Yaygınlaştırılması Yayım Projesi" kapsamında Müdürlüğümüz ile Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü arasında proje hazırlanarak komisyon onayına sunuldu. Proje ile bahçelerde verim ve kalitenin artırılması için; budama, toprak işleme, gübreleme, tozlaşma, hastalık ve zararlılarla mücadele, hasat teknikleri doğru olarak kullanılacak, verilecek teknik ve uygulamalı eğitimlerle bahçelerde verim ve kalitenin arttırılması hedeflenmektedir.  Uygulama alanlarında tozlayıcı ağaç sayısı yeterli olmayan bahçelere uygun tozlayıcılar aşılanacak, tozlayıcı ağacı eksik olan bahçelerde yapay tozlama uygulamaları yapılacaktır.

Projemizin antepfıstığı üretimine sağlayacağı verim ve kalite artışı ile üreticilerin yaşam kalitesi yükseltilerek hem ekonomik hem de sosyal anlamda bir katma değer sağlanacaktır. Projemiz kapsamında uygulama bahçelerinde antepfıstığı yetiştiriciliğinde doğru teknik bilgilerin bahçelerde uygulanması ile daha az masrafla kaliteli ürün ve verim artışını gören yöre üreticisi bu teknikleri kendi bahçelerinde uygulamaya geçirecektir. Proje ile ve teknik personelin çalışmalarıyla bölgedeki fıstık verimi arttırılarak ekonomiye kazandırılması hedeflenmektedir.