T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Seydikemer'de Narda Unlu Bit Zararlısı için Biyolojik Mücadele Çalışması Başladı…

Yayın Tarihi : 27.07.2018

Nar, hem İlimizde hem de ülkemiz ekonomisinde önemli bir yere sahiptir. Ülkemiz nar üretim sıralamasında Muğla İli 2. sırada yer almaktadır. Ayrıca İl genelinde en fazla ihracatı yapılan ürün sıralamasında nar ihracatı İlimizde domates ve limondan sonra 3. sırada yer almaktadır.

Bakanlığımızca insan sağlığı, çevre ve doğal dengenin korunmasını dikkate alarak 'Zirai İlaç Tek Çare Değil!' sloganıyla yürütülen Entegre Mücadele çalışmalarında; hastalık ve zararlıdan ari, kaliteli, ilaç kalıntısı sorunu olmayan, güvenilir ve sağlıklı gıda üretimini hedeflemekte ve bitki sağlığı programı kapsamında Entegre Mücadele çalışmaları yürütülmektedir.

Bornova Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü koordinatörlüğünde Entegre mücadele çalışmalarımız yürütülmektedir. Batı Akdeniz Araştırma Enstitüsünün desteği (BATEM)  ile Biyolojik Mücadele uygulaması gerçekleştirilmiştir. Ortaca İlçesine bağlı, ağırlıklı olarak Nar üretim alanlarının yer aldığı Dalyan bölgesinde üreticilerin çoğunluğunun Unlu Bit zararlısına karşı faydalı böcek kullanımı yaygın olup, aynı uygulamanın Seydikemer Nar üreticilerine de kazandırılması amacıyla Nar bahçesinde biylojik mücadele demonstrasyonu uygulanmıştır.

İlimizde Seydikemer ve Ortaca İlçelerini kapsayan 'Nar Entegre Mücadele Projesi' kapsamında 25 nar üreticisi ile yaklaşık 900 dekar alanda çalışmalar yürütülmektedir. Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü (BATEM) tarafından üretilen faydalı böcekler, Seydikemer İlçesi Demirler Mahallesinde yer alan Nar üreticisi Mustafa OZAN'ın bahçesinde salım yapıldı. Narın önemli zararlılarından Unlu Bit zararlısına karşı ticari olarak üretim ruhsatı olan biyoavcı ve biyoarı böcekleri kullanılmaktadır.